Bryd din siddestilling – tag en pause fra tabletten og bevæg dig

Text neck”, “iHunch”, “iPosture” og “skildpaddestillingen”. Fire begreber for det samme fænomen – et fænomen, der kan ende med nakkeproblemer, men som en pause fra tabletten kan afhjælpe.

Begreberne henviser til den siddestilling vi ofte indtager når vi f.eks. spiller, læser, ser film eller arbejder på vores tablets – nakken bøjet, ryggen krummet og skulderne trukket frem.

Kroppens muskler og led arbejder konstant sammen, men for at de kan arbejde optimalt har de brug for de rigtige forhold. Når du bruger din tablet og derved bøjer nakken frem, sker der ændringer af kroppens stilling helt ned i lænden. Du kan selv prøve at mærke efter. Sidder du længe i denne stilling oplever du sikkert ubehag fra nakken og at lænden bliver træt – men det kan der gøres noget ved!

I min optik er der ikke nogen rigtig siddestilling. Ærligt, så kan jeg ikke selv sidde med ret ryg en hel dag, men jeg kan ændre min siddestilling, strække mig, rejse mig eller bevæge mig lidt i stolen. Disse små ting er med til at bryde den fastlåste siddestilling og kan være med til at skabe bedre forhold for kroppens muskler og led.

Vidste du, at belastningen på rygsøjlen stiger med helt op til 437%, når du sidder med din tablet i skødet?

Et studie har vist hvor meget belastningen stiger på rygsøjlen og musklerne omkring nakken, jo mere vi bøjer nakken frem ved brug af vores tablets. Placerer du din tablet på bordet, i et standard cover hvor den står op (ca. 70 graders vinkel) stiger belastningen ca. 236%. Lægger du derimod din tablet i skødet stiger belastningen helt op til 437%.

Dette betyder at belastningen stiger fra ca. fem kg helt op til ca. 22 kg, hvilket er med til at understrege vigtigheden af, ikke at ende i de fastlåste siddestillinger, men at få brudt stillingen og bevæge sig.

Vi ønsker med Motus at integrere små pauser med bevægelse, der skal bryde den ensformige siddestilling og dermed aflaste rygsøjlen og musklerne omkring nakken, for afhjælpe nakkeproblematikker.

Tre råd med på vejen:

  1. Undgå at sidde med din iPad i skødet, men placer den på bordet og gerne i en holder eller andet til at holde den i en vinkel på omkring 70 grader.
  2. Hold pauser hvor du laver bevægelser, der er modsatrettet den stilling du sidder i. Alt bevægelse er godt, men især rotationer er gode for din rygsøjle*.
  3. Ingen stilling er den rigtige stilling, men den næste stilling er den bedste stilling!

*Vær opmærksom på, at rotationer ikke er sundt for personer med osteoporose.

Time to loosen up and stretch!


KILDER:

Tranum-Jensen J, Simonsen Eb, Bojsen-møller F. Bevægeapparatets anatomi. København: Munksgaard; 2014.

Schunk A. Forebyg smerter: Skab variation i din undervisning [Internet]. Branche Fællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig Administration; 2017. Tilgængelig hos: Https://www.arbejdsmiljoweb.dk/krop-og-sundhed/ergonomi_paa_din_arbejdsplads/undervisning

Vasavada A, D. Nevins D, M. Monda S, Hughes E, C. Lin D. Gravitational demand on the neck musculature during tablet computer use. Ergonomics. 12 2014.

Schibye B, Klausen K. Menneskets Fysiologi: Hvile og arbejde. København: Fadl; 2012.

Cuddy A. Your iPhone is ruining your posture — and your mood. 12 2015; Tilgængelig hos: Https://www.nytimes.com/2015/12/13/opinion/sunday/your-iphone-is-ruining-your-posture-and-your-mood.Htm